Grmovi

Abelia

Latinski naziv - Abelia grandflora

Abelija je poluzimzeleni grm s padajućim granama i kuglastog oblika koji može narasti do 3 metra visine i 3,5 metara širine. Sjajna abelija počinje cvjetati u ljeto i nastavlja cvatnju do prvog mraza. Odgovara joj alkalno, kiselo i neutralno tlo. Sadi se u jesen, a cvate od jeseni do proljeća.

Karakteristike

Četkovac

Latinski naziv - Callistemon laevis

Mediteranska biljka koja može narasti 2 – 4 metra. Ne podnosi hladnoću stoga temperature zimi ne bi trebale preći -5 stupnjeva.
Voli sunčana staništa. Cvate od lipnja do listopada. Odgovara mu vlažno i drenirano, kiselo tlo. Sadi se u proljeće. Dobro podnosi jako orezivanje koje vršimo nakon završene cvatnje. Na taj način postižemo obilniju cvatnju slijedeće godine.

Karakteristike

Elaeagnus

Latinski naziv - Elaeagnus x ebbingei

Elaeagnus je tvrd zimzeleni grm s malim, ali vrlo mirisnim kremastim bijelim cvjetovima u koji se pojavljuju u jesen, dok je na proljeće ukrašen sitnim narančastim plodovima. Grm raste prosječno 30-50 cm godišnje što je prilično brz rast, te se lako održava na 2-3 m visine. Odgovaraju mu normalna, glinasta ili kredna tla. Sadi se u jesen.

Karakteristike

Grmoliki dubačac

Latinski naziv - Teucrium fruticans

To je zeleni grm, visok do 2m, uspravnih ili stršećih grana. Cvate ljeti cvjetovima plavo-ljubičasta boje. Sadi se u jesen, a odgovara mu neutralno do alkalno, siromašno ili srednje fertilno tlo. Plodovi su u obliku oraščića.

Karakteristike

Kapari

Latinski naziv - Capparis spinosa

Kapari su grm sa drvenastom stabljikom na kojoj se nalaze mnogobrojni prutići koji vise. Listovi su zelene boje, mesnati, naizmjenični, okruglasti, goli, a na licu sjajni. Cvjetovi su izrazito veliki i sastavljeni od četiri nježno bijele ili ružičasto-ljubičaste latice i četiri lapa. Cvjetovi se otvaraju samo jednom, kratko između jutra i podneva. Voli lagana rastresita do srednje teška tla, bogata skeletom. Sadi se u veljači ili ožujku a plodovi rastu od svibnja do kolovoza.

Karakteristike

Hortenzija

Latinski naziv - Hydrangea macrophylla

Hortenzija može biti listopadni grm ili listopadna ili zimzelena penjačica. Listovi su jajoliki, nazubljenih rubova, svijetlo-zelene boje.Ima male cvjetove koji su gusto skupljeni, kupolastog ili plosnatog oblika. Odgovara joj vlažno i kiselo tlo. Sadi se u jesen, a cvate tokom cijelog ljeta.

Karakteristike

Lagerstroemia

Latinski naziv - Lagerstroemia indica

Listopadni grm, no može se uzgajati i kao stablo te tako doseći visinu od 4-6m. U vrijeme dugotrajne cvatnje, od početka ljeta do kraja jeseni, vrhovi grana ukrašeni su s bezbroj crvenih, ružičastih ili ljubičastih cvjetova. Traži otvoren, osunčan položaj, zaklonjen od jakih vjetrova. Odgovaraju joj bogata, ne-vapnenasta, duboka i humiferna tla. Sadi se u jesen.

Karakteristike

Nebeski bambus

Latinski naziv - Nandina domestica

Nebeski bambus je zimzeleni grm, niskog rasta no može narasti i do 2 m visine stvarajući krošnju. Listovi su dugi 3 -10cm, u početku crvenkasti, zatim tamnozeleni, a kasnije crvenkasti. Cvjetovi su bijeli i mali, te cvatu od srpnja do kolovoza.

Karakteristike

Pistacio

Latinski naziv - Pistacia lentiscus

Pistacio je vazdazeleni grm. Može narasti do 5m i imati životni vijek od 100 godina, a prilagođen je toplijim uvjetima klime. Može pretrpjeti velike temperaturne amplitude od -30 °C do + 42 °C. Listovi su tamnozeleni, neparno perasti. Cvjetovi su sitni, smješteni u metličaste cvatove. Pogoduje mu duboko i glineno tlo. Sadi se u jesen, a cvate tijekom ožujka.

Karakteristike

Planika

Latinski naziv - Arbutus unedo

Planika je stablo ali i zimzeleni grm, koji naraste i do 8m visine stvarajući gustu krošnju.Cvjetovi su svijetlo rozi ili bijeli te skupljeni u visećim grozdastim cvatovima i javljaju se tijekom listopada, studenog i prosinca. Plodovi su bobe narančasto-crvene boje i dozrijevaju u vrijeme cvatnje, dakle od listopada do prosinca. Planika sama po sebi dobro veže zemljište zbog razgranatog korijena.

Karakteristike

Patuljasti tobirovac

Latinski naziv - Pittosporum tobira nana

Patuljasti tobirovac je zimzeleni mali i široki grm s bijelim cvjetovima koji naraste do 80 cm. Cvjetovi se javljaju u kasno proljeće ili ljeto. Odgovara mu alkalno, kiselo i neutralno tlo.

Karakteristike

Puzajući ružmarin

Latinski naziv - Rosmarinus off. „prostratus“

Puzajući ružmarin je zimzeleno grmlje koje puže s izrazito aromatičnim iglastim lišćem, duljine od oko 5cm. Cvate u proljeće i ljeto , a cvjetovi su blijedo plavi. Odličan je kao temeljni pokrov. Naraste od 30-60 cm sa širinom od oko 60-90 cm. Otporan je na sušu i gotovo bez bolesti. Uspijeva i na siromašnom tlu, ali mu ne odgovara glineno tlo.

Karakteristike

Ružmarin

Latinski naziv - Rosmarinus officinalis

Ružmarin je atraktivan zimzeleni grm i aromatična biljka koji naraste do 150 cm visine i širine s igličastim lišćem dužine oko 2,5 cm i grozdovima od blijedoplavog do bijelog cvijeća koji se pojavljuju u zimi i proljeće, no mogu se pojaviti i ljeti te u jesen. Tolerira i hladovinu, no najbolje uspijeva na sunčanom mjestu. Odgovara mu blago kiselo i pješčano tlo.

Karakteristike

Santolina

Latinski naziv - Santolina chamaecyparissus

Santolina je mali vazdazeleni grmić, uspravnih sivkasto zelenkastih stabljika koje narastu do 50 cm visine i širine. Bojno lišće je sivkasto zelene boje. Cvate od lipnja do kolovoza, a cvjetovi skupljeni u guste glavičaste izbojke jarko žute boje rastu na vrhovima stabljika. Odgovara joj dobro drenirano tlo.

Karakteristike

Uskolisna komorika

Latinski naziv - Phillyrea angustifolia

Dekorativni i vazdazeleni grm iz porodice maslina.
Listovi su jednostavni, nasuprotni, a cvjetovi su sitni u bočnim grozdastim cvatovima.
Plod je jednosjemena koštunica.

Karakteristike