Ukrasno bilje

Afrički ljiljan

Latinski naziv - Agapanthus africanus

Afrički ljiljan vrlo je lijepa i dekorativna zimzelena vrtna biljka koja ne podnosi hladnoću.Odgovara joj slabo kiselo ili neutralno tlo s organskim elementima. Sadi se u jesen, a cvate od srpnja do rujna.

Karakteristike

Lavanda

Latinski naziv - Lavandula angustifolia

Lavanda je višegodišnja biljka koja raste u obliku polu loptastog grma.Stabljike su uspravne, razgranate, grmolikog i gustog rasta, visoke 30-100 cm. Boja cvijeta je ljubičasta, a cvate ljeti.Odgovaraju joj alkalna i neutralna tla.

Karakteristike

Smilje

Latinski naziv - Helichrysum italicum

Smilje je aromatično i ljekovito bilje u formi polugrma. Razgranata stabljika naraste do 60 cm visine te tako tvori drvenaste, polegle ili uzdižuće biljke. Listovi su sjedeći, duguljasti i uski te svijetlo zelene do sive boje. Cvate od travnja do srpnja, a cvjetovi su cjevasti, žuti, dugi oko 4mm, skupljeni u male cvjetne glavice promjera 2-4 mm. Cvijet ja mala roška. Odgovara mu suho i pjeskovito tlo bogato silicijem.

Karakteristike

Lemprika

Latinski naziv - Viburnum tinus

Lemprika čini lijepu neformalnu, zimi cvjetnu zimzelenu živicu. Gusta je i grmasta, s srednje do tamno zelenim sjajnim lišćem i masom ružičastih pupoljaka koji postaju bijeli cvjetovi i traju tijekom vrlo dugog razdoblja od kasne zime do ranog proljeća. Od tla preferira glinu i vlažna mjesta. Raste približno 45 cm godišnje, naraste do 7 metara visine i do 3 metra dužine.
Cvate od siječnja do srpnja, a plod je jajastog oblika i tamnoplave boje.

Karakteristike

Mirta

Latinski naziv - Myrtus communis „Tarentina“

Mirta je grmolika biljka koja može narasti i do 5 metara visine. Sastoji se od nekoliko slabašnih grančica na kojima se nalaze jajoliki listići. Mirisni cvjetovi bijele boje cvatu od lipnja do kolovoza, Plod je sočna plava boba, promjera 5-7mm.

Karakteristike