O vrstama voća

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus odio erat, ultricies nec rhoncus ac, ornare non odio. Fusce ut sem non libero accumsan auctor sit amet faucibus eros. Aliquam fermentum ac ante quis efficitur. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Bademi

Latinski naziv - Amygdalus communis

Badem je listopadno stablo koje naraste i do 10 m visine. Cvate još prije listanja, u siječnju i veljači. Voli tlo bogato humusom, na uspijeva i na tlu slabije kvalitete. U stanju mirovanja otporan je i na temperature od -20 no u fazi cvatnje samo na -1. Vrlo dobro podnosi sušu.

Sorta Ferraduel

Srednje bujna krošnja, vrlo rodna. U prvoj polovici rujna daje duguljast i krupan plod. Oprašivači su sorte Texas ili Ferragnes.

Sorta Ferragnes

Sorta badema sa srednje bujnom krošnjom, vrlo visoke rodnosti. U prvoj polovici rujna daje duguljast,srednje krupan plod badema.
Oprašivači su sorte:Ferraduel, Texas, Nonpareil.

Sorta Nonpareil

Karakteristike

Orah

Latinski naziv - Juglans regia

Ubraja se među iznimno prilagodljive voćke, no punu rodnost daje poslije 15 godina. Najpogodnija tla su duboka i plodna tla, premda se može uzgajati i na tlima slabije kvalitete. Sadnja se preporuča u jesen, cvate u travnju i svibnju, a plodove daje u rujnu.
SORTE: drjanski, šejnovo, jupiter

Karakteristike

Kesten

Latinski naziv - Castanea sativa

Stablo kestena može narasti i više od 20 m, te se na njemu nalaze razdvojeni muški i ženski cvjetovi (jednodomna biljka). Sadi se u prolijeće ili jesen , najbolje u ilovasto tlo. Cvate u svibnju i lipnju a plodove daje u jesen.
Sorte: maraval, precoce miguele, bouche de betizac

Karakteristike

Smokve

Latinski naziv - Ficus carica

Stablo smokve može narasti do 10 m To je biljka koja voli toplinu, a otpornost na hladnoću ovisi o zrelosti njezina debla. Tijekom mirovanja može podnijeti temperaturu i do -15 C no ne duže vrijeme

Petrovača Bijela

Vrlo bujna sorta koja redovito rodi i to dva puta tijekom godine, krajem lipnja i početkom rujna.Plod joj je zelenkasto žute boje, pri čemu je prvi plod krupan i sočan dok je plod u drugom dozrijevanju nešto manji ali jako sladak.

Sorta Zamorčica

Srednje bujna sorta koja redovito rađa i to tijekom kolovoza ili rujna. Plod je zelenkasto žute boje, vrlo sladak, te se može jesti svjež, a pogodan je i za sušenje. Ova je sorta osjetljiva na mozaik virus.

Sorta Šaraguja

Sorta je koja rano i obilno rodi, a plodovi su joj zelenkasto-ljubičasto crvene boje, te vrlo ukusni i sočni. Rodi krajem kolovoza ili početkom rujna. Otporna je na niske temperature.

Karakteristike

Šipak

Latinski naziv - Punica granatum

Konjski zub

Grm odnosno polugrm,samooplodan s vrlo krupnim plodovima blijedo roza boje. Zrno je vrlo veliko, svijetlo crvene boje, sočno.
Rodi krajem rujna ili početkom listopada. Podnosi niske temperature i tolerantan na zaslanjena tla.

Slatki Barski

Grm ili niže stablo, bujnog rasta i visoke rodnosti. Daje krupan okrugli plod žućkasto crvene boje. Zrno je srednje veliko, tamno crvene boje i slatkog okusa. Rodi krajem rujna. Otporan na niske temperature i mraz.

Ciparski

Grm ili niže stablo, koje vrlo rano daje plodove i to srednje krupne do krupne, okrugle, izrazito crvene boje s krupnim zrnom tamnocrvene boje ugodne slatkoće. Rodi krajem kolovoza ili početkom rujna

Karakteristike

Oskoruša

Latinski naziv - Sorbus domestica

Oskoruša je dugovječna drvenasta listopadna voćka.Stablo oskoruše ima dekorativan izgled te može narasti do 20 i više metara. Sadi se u jesen, cvate u travnju i lipnju, a plod dozrijeva u kolovozu. Rodi u četvrtoj, petoj ili čak u desetoj godini. Plod je slatkasto-kiselkastog okusa.

Karakteristike

Žižula

Latinski naziv - Ziziupus jujuba

Žižula je listopadna voćna vrsta koja pripada porodici krkavina. Stablo žižule ili čičimaka prosječno dosegne visinu od 9 m, ali postoji i mogućnost oblikovanja krošnje u oblik grma pri čemu se visina može kontrolirati. Otporna je na visoke temperature, a najbolje rezultate pokazuje u pri prosječnoj godišnjoj temperaturi višoj od 8 °C. Plodovi dozrijevaju u rujnu i listopadu, kada se i obavlja berba. Okus ploda žižule je specifičan, slatko – kiseo. Preporuča sadnja u jesen, iako je moguće saditi stabla i u proljeće.
SORTE: Li, Lang, Sjemenjak.

Karakteristike

Kaki

Latinski naziv - Diospyros kaki

Kaki je egzotično voće, slatkog okusa sličnog marelici. Izgledom podsjeća na rajčicu. Porijeklom je iz Kine i Japana. Listopadno stablo kakija može narasti do 12 metara, no treba mu vlažno tlo i puno sunčeve svjetlosti. Plod kakija širok je oko 10 cm i narančaste je ili crvene boje.

Tipo

Srednje bujna sorta, vrlo rodna daje krupan, okrugao plod, žuto-narančaste boje. Plod dozrijeva u listopadu i studenom i kada omekša vrlo je sladak.Otporan na niske temperature.

Karakteristike

Kivi - Actinidia chinensis

Traži položaj zaštićen od vjetra i navodnjavanje.Sadi se zimi i početkom proljeća. Rezidba se obavlja više puta tijekom godine i to zimi u siječnju i veljači ,te u travnju/svibnju, nakon cvatnje, početkom kolovoza. Kivi zahjeva da pri sadnji budu zastupljena 3 ženske kivi sorte
i jedna muška sorta kao oprašivač

Hayward

Ova ženska sorta je srednje bujnog rasa. Cvate koncem svibnja a krajem listopada daje krupan, duguljasti i jajolik plod.

Abbot

Ova ženska sorta je vrlo bogatog uroda. Cvate u svibnju a krajem listopada ili početkom studenog daje plodove koji su nešto sitniji
no brojniji od sorte Hayward.

Matua

Oprašivač ,bujnog rasta koji cvate u travanju. Vrlo dugog životnog vijeka.

Karakteristike

Jabuka

Latinski naziv - Malus domestica

Jabuka daje plodove od ranog ljeta pa sve do zime. Zahtijeva srednju prosječnu temperaturu zraka u vegetaciji od 14 – 19 °C. Bez težih posljedica podnosi i vrlo niske temperature zraka od -25 do -28 °C. Pogoduje joj umjerena relativna vlaga zraka do 60 % i blaga zračna strujanja u doba povećane vlažnosti zraka ili jakih ljetnih žega. Štete joj topli i suhi vjetrovi u vrijeme oplodnje. Osjetljiva je na tuču u svako doba vegetacije. Jabuka zahtjeva duboka tla, pjeskovito-ilovastog sastava s dovoljno humusa.

Summer Red

Ljetna sorta jabuke, koja daje plodove intenzivno crvene boje koji se na granama pojavljuju u grozdovima. Rodi početkom kolovoza. Za redovite urod, potrebne su joj slijedeći oprašivači: Idared, Fuji, Golden delicious.

Granny Smith

Ovo je zimska sorta s krupnim zelenim, plodom koji dozrijeva krajem listopada ili početkom studenog. Plod je prilično kiseli.
Sorte oprašivači: Golden Delicious, Idared.

Jonagold

Riječ je o zimskoj sorti jabuka koja daje krupan plod crvenkaste boje, blago kiselog okusa sredinom ili koncem rujna. Sorte oprašivači: Idared, Gloster,James Grieve, Elstar, Breaburn, Gala.

Golden Delicious

Još jedna zimska sorta koja daje krupan plod jabuke žućkasto-zelene boje, slatkog okusa koji dozrijeva sredinom/krajem rujna.Sorte oprašivači: Granny smith, Gloster, Jonathan, Idared, James Grive, Breabrun, Gala

Karakteristike

Kruška

Latinski naziv - Pyrus communis

Kruška je stablo koje raste do 12 m u visinu, tvoreći tako veliku i gustu krošnju. Pupovi su joj prekriveni crvenkasto-smeđim do tamno-smeđim ljuskama. Listovi su jednostavni, okruglasti. Zahtijeva dublja tla, dobro drenirana, lakše pjeskovita, ilovasta ili ilovasto-pjeskovita

Rana Moretinijeva

Ova srednje bujna sortadaje srednje velik i sočan plodzelenkasto-žute boje s jarkim crvenilom sa osunčane strane. Rodi krajem srpnja. Osjetljiva je na kasni proljetni mraz.. Oprašivači: Gelertova, Žifarova, Krasanka, Fetelova, Lipanjska ljepotica, Trevuška

Lipanjska Ljepotica

Kako joj samo ime govoriova rana ljetna sorta daje svijetlozelen plod sa rđastim mrljama s osunčane stane krajem lipnja. Plod je sočan i aromatičan,dosta sitan (60 g) ali mnogobrojan. Oprašivači: Trevuška, Fetelova, Konferans, Viljamovka, Rana Morettinijeva

Santa Maria

Sorta bujnog rasta, izuzetno rodna sa srednje krupnim plodom žute boje, crvenim s osunčane strane. Plod je sočan i aromatičan a bere se polovicom kolovoza. Osjetljiva je na kasni proljetni mraz i krastavost. Oprašivači: Fetelova, Košia, Viljamovka, Krasanka, Morettinijeva

Karakteristike

Trešnja

Latinski naziv - Prunus avium

Trešnja je listopadno stablo koje naraste do 30m visine, tvoreći jaku i raširenu krošnju. Izbojci su joj crvenkasto smeđi, listovi jednostavni i eliptični, dugi 7-14 cm, a cvjetovi bijeli. Brzog je rasta, a zimi podnosi niske temperature.

Katalin

Brzorastuća, rodna sorta sa velikim, sočnim plodovima tamno bordo boje, rodi krajem lipnja. Otporna na zimu i pucanje plodova. Oprašivač: Germersdorfska, Carmen

Linda

Stara vrlo rodna sorta. Sredinom lipnja daje krupan plod tamno crvene boje.  Otporna je na pucanje plodova. Oprašivač: Newstar, Early star.

Summit

Bujna sorta koja kasnije ulazi u rod, sa vrlo krupnim plodovima žarko crvene boje koji dozrijevaju početkom lipnja. Dobro podnosi niske temperature, a umjereno je osjetljiva na pucanje plodova.  Oprašivač: Hedelfinger, Van, Bing.MMIT

Newstar

Srednje bujna samo oplodna sorta, visoke rodnosti. Daje srednje veliki plod, tamno crvene boje i jake slatkoće. Rodi krajem svibnja, početkom lipnja. Dosta je osjetljiva na pucanje plodova.

Lapins

Bujna samo oplodna sorta, koja radno ulazi u rod. Sredinom lipnja daje krupne, crvene i sočne plodove otporne na pucanje.

Karakteristike

Višnja

Latinski naziv - Prunus cerasus

Višnja ima manju krošnju od trešnje i većinom raste kao grmoliko stablo visine do 6m. Odgovaraju joj propusna, topla i duboka tla, pjeskovite ilovače te ilovasta i ilovasto glinasta tla. Sadi se u jesen, a cvate u travnju. Plodovi su svijetlo ili tamnocrvene boje te slatkog ili kiselkastog okusa. Plodovi se beru u lipnju.
SORTA: meteor

Karakteristike