O vrstama voća

Bademi

Latinski naziv - Amygdalus communis

Badem je listopadno stablo koje naraste i do 10 m visine. Cvate još prije listanja, u siječnju i veljači. Voli tlo bogato humusom, na uspijeva i na tlu slabije kvalitete. U stanju mirovanja otporan je i na temperature od -20 no u fazi cvatnje samo na -1. Vrlo dobro podnosi sušu.

Sorta Ferraduel

Srednje bujna krošnja, vrlo rodna. U prvoj polovici rujna daje duguljast i krupan plod. Oprašivači su sorte Texas ili Ferragnes.

Sorta Ferragnes

Sorta badema sa srednje bujnom krošnjom, vrlo visoke rodnosti. U prvoj polovici rujna daje duguljast, srednje krupan plod badema.
Oprašivači su sorte: Ferraduel, Texas, Nonpareil.

Sorta Nonpareil

Karakteristike

Orah

Latinski naziv - Juglans regia

Ubraja se među iznimno prilagodljive voćke, no punu rodnost daje poslije 15 godina. Najpogodnija tla su duboka i plodna tla, premda se može uzgajati i na tlima slabije kvalitete. Sadnja se preporuča u jesen, cvate u travnju i svibnju, a plodove daje u rujnu.
Sorte: Drjanski, Šejnovo, Jupiter

Karakteristike

Kesten

Latinski naziv - Castanea sativa

Stablo kestena može narasti i više od 20 m, te se na njemu nalaze razdvojeni muški i ženski cvjetovi (jednodomna biljka). Sadi se u prolijeće ili jesen , najbolje u ilovasto tlo. Cvate u svibnju i lipnju a plodove daje u jesen.
Sorte: Maraval, Precoce Miguele, Bouche de Betizac

Karakteristike

Smokve

Latinski naziv - Ficus carica

Stablo smokve može narasti do 10 m To je biljka koja voli toplinu, a otpornost na hladnoću ovisi o zrelosti njezina debla. Tijekom mirovanja može podnijeti temperaturu i do -15 C no ne duže vrijeme.

Petrovača Bijela

Vrlo bujna sorta koja redovito rodi i to dva puta tijekom godine, krajem lipnja i početkom rujna. Plod joj je zelenkasto žute boje, pri čemu je prvi plod krupan i sočan dok je plod u drugom dozrijevanju nešto manji ali jako sladak.

Sorta Zamorčica

Srednje bujna sorta koja redovito rađa i to tijekom kolovoza ili rujna. Plod je zelenkasto žute boje, vrlo sladak, te se može jesti svjež, a pogodan je i za sušenje. Ova je sorta osjetljiva na mozaik virus.

Sorta Šaraguja

Sorta je koja rano i obilno rodi, a plodovi su joj zelenkasto-ljubičasto crvene boje, te vrlo ukusni i sočni. Rodi krajem kolovoza ili početkom rujna. Otporna je na niske temperature.

Karakteristike

Šipak

Latinski naziv - Punica granatum

Konjski zub

Grm odnosno polugrm,samooplodan s vrlo krupnim plodovima blijedo roza boje. Zrno je vrlo veliko, svijetlo crvene boje, sočno.
Rodi krajem rujna ili početkom listopada. Podnosi niske temperature i tolerantan na zaslanjena tla.

Slatki Barski

Grm ili niže stablo, bujnog rasta i visoke rodnosti. Daje krupan okrugli plod žućkasto crvene boje. Zrno je srednje veliko, tamno crvene boje i slatkog okusa. Rodi krajem rujna. Otporan na niske temperature i mraz.

Ciparski

Grm ili niže stablo, koje vrlo rano daje plodove i to srednje krupne do krupne, okrugle, izrazito crvene boje s krupnim zrnom tamnocrvene boje ugodne slatkoće. Rodi krajem kolovoza ili početkom rujna.

Karakteristike

Oskoruša

Latinski naziv - Sorbus domestica

Oskoruša je dugovječna drvenasta listopadna voćka.Stablo oskoruše ima dekorativan izgled te može narasti do 20 i više metara. Sadi se u jesen, cvate u travnju i lipnju, a plod dozrijeva u kolovozu. Rodi u četvrtoj, petoj ili čak u desetoj godini. Plod je slatkasto-kiselkastog okusa.

Karakteristike

Žižula

Latinski naziv - Ziziupus jujuba

Žižula je listopadna voćna vrsta koja pripada porodici krkavina. Stablo žižule ili čičimaka prosječno dosegne visinu od 9 m, ali postoji i mogućnost oblikovanja krošnje u oblik grma pri čemu se visina može kontrolirati. Otporna je na visoke temperature, a najbolje rezultate pokazuje u pri prosječnoj godišnjoj temperaturi višoj od 8 °C. Plodovi dozrijevaju u rujnu i listopadu, kada se i obavlja berba. Okus ploda žižule je specifičan, slatko – kiseo. Preporuča sadnja u jesen, iako je moguće saditi stabla i u proljeće.
Sorte: Li, Lang, Sjemenjak.

Karakteristike

Kaki

Latinski naziv - Diospyros kaki

Kaki je egzotično voće, slatkog okusa sličnog marelici. Izgledom podsjeća na rajčicu. Porijeklom je iz Kine i Japana. Listopadno stablo kakija može narasti do 12 metara, no treba mu vlažno tlo i puno sunčeve svjetlosti. Plod kakija širok je oko 10 cm i narančaste je ili crvene boje.

Tipo

Srednje bujna sorta, vrlo rodna daje krupan, okrugao plod, žuto-narančaste boje. Plod dozrijeva u listopadu i studenom i kada omekša vrlo je sladak. Otporan na niske temperature.

Karakteristike

Kivi

Latinski naziv - Actinidia chinensis

Traži položaj zaštićen od vjetra i navodnjavanje.Sadi se zimi i početkom proljeća. Rezidba se obavlja više puta tijekom godine i to zimi u siječnju i veljači ,te u travnju/svibnju, nakon cvatnje, početkom kolovoza. Kivi zahjeva da pri sadnji budu zastupljena 3 ženske kivi sorte i jedna muška sorta kao oprašivač.

Hayward

Ova ženska sorta je srednje bujnog rasa. Cvate koncem svibnja a krajem listopada daje krupan, duguljasti i jajolik plod.

Abbot

Ova ženska sorta je vrlo bogatog uroda. Cvate u svibnju a krajem listopada ili početkom studenog daje plodove koji su nešto sitniji no brojniji od sorte Hayward.

Matua

Oprašivač, bujnog rasta koji cvate u travanju. Vrlo dugog životnog vijeka.

Karakteristike

Jabuka

Latinski naziv - Malus domestica

Jabuka daje plodove od ranog ljeta pa sve do zime. Zahtijeva srednju prosječnu temperaturu zraka u vegetaciji od 14 – 19 °C. Bez težih posljedica podnosi i vrlo niske temperature zraka od -25 do -28 °C. Pogoduje joj umjerena relativna vlaga zraka do 60 % i blaga zračna strujanja u doba povećane vlažnosti zraka ili jakih ljetnih žega. Štete joj topli i suhi vjetrovi u vrijeme oplodnje. Osjetljiva je na tuču u svako doba vegetacije. Jabuka zahtjeva duboka tla, pjeskovito-ilovastog sastava s dovoljno humusa.

Summer Red

Ljetna sorta jabuke, koja daje plodove intenzivno crvene boje koji se na granama pojavljuju u grozdovima. Rodi početkom kolovoza. Za redovite urod, potrebni su joj slijedeći oprašivači: Idared, Fuji, Golden delicious.

Granny Smith

Ovo je zimska sorta s krupnim zelenim, plodom koji dozrijeva krajem listopada ili početkom studenog. Plod je prilično kiseli.
Sorte oprašivači: Golden Delicious, Idared.

Jonagold

Riječ je o zimskoj sorti jabuka koja daje krupan plod crvenkaste boje, blago kiselog okusa sredinom ili koncem rujna. Sorte oprašivači: Idared, Gloster, James Grieve, Elstar, Breaburn, Gala.

Golden Delicious

Još jedna zimska sorta koja daje krupan plod jabuke žućkasto-zelene boje, slatkog okusa koji dozrijeva sredinom/krajem rujna.Sorte oprašivači: Granny smith, Gloster, Jonathan, Idared, James Grive, Breabrun, Gala

Karakteristike

Kruška

Latinski naziv - Pyrus communis

Kruška je stablo koje raste do 12 m u visinu, tvoreći tako veliku i gustu krošnju. Pupovi su joj prekriveni crvenkasto-smeđim do tamno-smeđim ljuskama. Listovi su jednostavni, okruglasti. Zahtijeva dublja tla, dobro drenirana, lakše pjeskovita, ilovasta ili ilovasto-pjeskovita.

Rana Moretinijeva

Ova srednje bujna sortadaje srednje velik i sočan plodzelenkasto-žute boje s jarkim crvenilom sa osunčane strane. Rodi krajem srpnja. Osjetljiva je na kasni proljetni mraz. Oprašivači: Gelertova, Žifarova, Krasanka, Fetelova, Lipanjska ljepotica, Trevuška

Lipanjska Ljepotica

Kako joj samo ime govoriova rana ljetna sorta daje svijetlozelen plod sa rđastim mrljama s osunčane stane krajem lipnja. Plod je sočan i aromatičan, dosta sitan (60 g), ali mnogobrojan. Oprašivači: Trevuška, Fetelova, Konferans, Viljamovka, Rana Morettinijeva

Santa Maria

Sorta bujnog rasta, izuzetno rodna sa srednje krupnim plodom žute boje, crvenim s osunčane strane. Plod je sočan i aromatičan a bere se polovicom kolovoza. Osjetljiva je na kasni proljetni mraz i krastavost. Oprašivači: Fetelova, Košia, Viljamovka, Krasanka, Morettinijeva

Karakteristike

Trešnja

Latinski naziv - Prunus avium

Trešnja je listopadno stablo koje naraste do 30m visine, tvoreći jaku i raširenu krošnju. Izbojci su joj crvenkasto smeđi, listovi jednostavni i eliptični, dugi 7-14 cm, a cvjetovi bijeli. Brzog je rasta, a zimi podnosi niske temperature.

Katalin

Brzorastuća, rodna sorta sa velikim, sočnim plodovima tamno bordo boje, rodi krajem lipnja. Otporna na zimu i pucanje plodova. Oprašivač: Germersdorfska, Carmen

Linda

Stara vrlo rodna sorta. Sredinom lipnja daje krupan plod tamno crvene boje. Otporna je na pucanje plodova. Oprašivač: Newstar, Early star.

Summit

Bujna sorta koja kasnije ulazi u rod, sa vrlo krupnim plodovima žarko crvene boje koji dozrijevaju početkom lipnja. Dobro podnosi niske temperature, a umjereno je osjetljiva na pucanje plodova. Oprašivač: Hedelfinger, Van, Bing.MMIT

Newstar

Srednje bujna samo oplodna sorta, visoke rodnosti. Daje srednje veliki plod, tamno crvene boje i jake slatkoće. Rodi krajem svibnja, početkom lipnja. Dosta je osjetljiva na pucanje plodova.

Lapins

Bujna samo oplodna sorta, koja radno ulazi u rod. Sredinom lipnja daje krupne, crvene i sočne plodove otporne na pucanje.

Karakteristike

Višnja

Latinski naziv - Prunus cerasus

Višnja ima manju krošnju od trešnje i većinom raste kao grmoliko stablo visine do 6m. Odgovaraju joj propusna, topla i duboka tla, pjeskovite ilovače te ilovasta i ilovasto glinasta tla. Sadi se u jesen, a cvate u travnju. Plodovi su svijetlo ili tamnocrvene boje te slatkog ili kiselkastog okusa. Plodovi se beru u lipnju.
Sorta:Meteor

Karakteristike