O autohtonim vrstama

Maslina je zimzeleno stablo ili grm visine 8-15 m, koje se na visinama do 700 m n.v. uzgaja već tisućama godina na području Mediterana. Maslina ima oko 60 sorti, no prednost u proizvodnji sadnica dajemo autohtonim sortama prirodno prilagođenim uvjetima života u našem podneblju.

Buža

Autohtona sorta. Najbolje uspijeva na zaštićenim položajima južne Istre. Osjetljiva je na brojne bolesti i vremenske prilike. Sadi se s ostalim domaćim sortama poput karbonace, rošinjole, puntože. Oprašivači su sorte leccino i pendolino.
Ulje: pri ranoj berbi izvanredne kvalitete, ugodne gorčine i izražene pikantnosti. Pri kasnoj berbi, daje slatko ulje, bez jače izražene arome.

Karakteristike

Puntoža

Autohtona sorta koja se uzgaja na području Rovinja, Bala, Vodnjana i Fažane. Bujnog je rasta, jakog debla i grana koje tvore visoku i gustu krošnju. Plod, manji od buže, na vrhu ispupčen. Osjetljiva je na paunovo oko i maslinovu muhu, a manje osjetljiva na nepovoljne vremenske prilike i niske temperature.
Ulje: Kvalitetno ulje poput buže, koje miriše na plod masline i jabuku.

Karakteristike

Istarska bjelica

Autohtona sorta udomaćena i na Kvarneru, no nalazimo je i u Italiji i Sloveniji. Stablo je srednje bujnosti Plod je jajolik, krupan, dozrijeva kasno, sredinom ili koncem studenog. Redovito i obilno rodi. Osjetljiva na maslinovu muhu. Dobro podnosi niske temperature i buru. Oprašivači su leccino i frantoio
Ulje: izražene pikantnosti s visokim udjelom polifenola čak 450 mg/kg ploda.

Karakteristike

Zižolera

Stara autohtona sorta, zastupljena na području Vodnjana. Stablo je bujnog rasta, razvijenijeg debla s gipkim i gustim rodnim grančicama. Plod izgledom i bojom podsjeća na plod žižule, po kojemu je dobila ime. Otporna je na niske temperature i uobičajene bolesti i štetnike.
Ulje: izrazite kvalitete.

Karakteristike

Rošinjola

Autohtona sorta s područja Rovinja, Vodnjana i Vrsara. Srednje bujnog stabla, okrugle krošnje s raširenim granama i s puno lišća. Plod joj je simetričan, srednje veličine, u zriobi tamnoljubičaste boje s brojnim pjegicama. Otporna je, no često je napadaju štitaste uši koje uzrokuju pojavu gljive čađavice.
Ulje: intenzivnog mirisa i izraženog pikantnog okusa te umjerene gorčine.

Karakteristike

Karbonaca

Autohtona sorta iz južne Istre. Stablo ima gustu krošnju. Plod je u grozdovima, izdužen, srednje težine, rijetko do kraja promijeni boju, lako se bere. Dobro i redovito rodi. Otporna je na uobičajene bolesti i štetnike a srednje otporna na niske temperature.
Ulje: daje iznadprosječnu količinu ulja izrazito pikantnog okusa.

Karakteristike

Črnica / Plominka / Muška buža

Črnica je stara domaća sorta iz sjeverne Istre. Stablo je jakog, bujnog rasta. Plod je srednji do velik, na dugoj peteljci. Dobro i redovito rodi. Otporna je na uobičajene bolesti i štetnike. Oprašivači su domaće sorte (buža, bjelica.).
Ulje: izvanredna kvaliteta ulja, izražene pikantnosti, gorko-slatkog okusa.

Karakteristike