Agrumi

Citrusi ili agrumi su zimzeleni grmovi ili mala stabla koji dosežu visinu do 3 m a dolaze iz porodice Rutaceae porijeklom iz jugoistočne Azije. Cvjetaju bijelim cvjetovima u obliku cvata izražajnog mirisa. Plodovi imaju intenzivan tzv. citrični miris i izrazite nutritivne vrijednosti . Dosada su unutar roda citrusa priznate 33 vrste , a najpoznatije među njima su slatka naranča, limun, mandarina, grejp, limeta, gorka naranča, kumkvat i dr.

Limun

Latinski naziv - Citrus limon

Limun je zimzeleno stablo, bujnog rasta. Cvate i do tri puta godišnje bijelim mirisnim cvjetovima iz kojih se stvaraju plodovi.Izrazito je osjetljiv na niske temperature (do -6 stupnjeva C) pa se preporučuje zaštiti ga zaštitnom folijom ili unijeti ga u zatvoren prostor tijekom zime.
Sorte: Lisbon, Meyer improved

Karakteristike

Mandarina

Latinski naziv - Citrus reticulata

Zimzeleno stablo, srednje bojnog rasta. Cvate u svibnju, bijelim, mirisnim cvjetovima. Plodovi dozrijevaju u prvoj polovici listopada. Zahtjeva blago kiselu, rahlu i dobro dreniranu zemlju na sunčanom položaju, zaštićenom od vjetra. Osjetljiva na niske temperature (do -12) pa je zimi valja skloniti u zatvoren prostor ili zaštiti.
Sorte: Zorica rana, Chahara (vrlo rane)

Karakteristike

Naranča

Latinski naziv - Citrus sinensis

Zimzeleno stablo, bujnog rasta, cvate u svibnju mirisnim cvjetovima bijele boje. Sočni narančasti plodovi dozrijevaju u studenom. Traži blago kiselo, dobro drenirano i plodno tlo i sunčan položaj zaštićen od vjetra. Osjetljiva je na niske temperature (do -8°).
Sorta: Washington navel

Karakteristike

Grejp

Latinski naziv - Citrus paradisi

Grejp je zimzeleno stablo, bujnog rasta. Cvate u svibnju. Cvjetovi su mu mirisni i bijele boje. Plodovi su veliki, žute boje, jestivi i dozrijevaju u studenom/prosincu. Traži blago kiselo, dobro drenirano i plodno tlo te sunčan položaj zaštićen od vjetra. Osjetljiv na niske temperature (do -8°).
Sorta: Redblush

Karakteristike

Kumkvat

Latinski naziv - Fortunella japonica

Kumkvat je zimzeleno stablo manjeg, patuljastog rasta, tzv. “Zlatna mandarina”. Cvate u svibnju bijelim cvjetovima ugodna mirisa.. Plodovi su mali, narančasti i jestivi s korom, a dozrijevaju u listopadu/studenom. Traži blago kiselu, dobro dreniranu i rahlu zemlju, polusjenovit položaj. Osjetljiv je na niske temperature.

Karakteristike