O stranim sortama

Po načinu uporabe plodova razlikujemo sorte: sorte za jelo i sorte sa dvojakom uporabom, tj. za ulje i za jelo. Kod nas se danas uzgaja oko 60 domaćih i introduciranih sorti maslina.

Leccino

Leccino je uvezen iz Toscane. . Stablo je bujnog rasta, široko, nisko se račva na glavne grane. Plod je mesnat, srednje težine. Dobro i redovito rodi. Otporna je na niske temperature, rak masline, paunovo oko i maslinina moljca no osjetljiva je na maslinovu muhu i svrdlaša.
Oprašivači su pendolino i frantoio.
Ulje: ukoliko se bere kada plodovni počnu tamniti, daje ulje izvanredne kvalitete izraženog svježeg, voćnog mirisa po plodu masline, a ako se bere kada plodovi završavaju tamniti ili se mijenja boja, tada daje blago ulje, slatko, bez izražene arome.

Karakteristike

Picholino

Picholine je francuska sorta, koja se uz  Francusku uzgaja i u Italiji, Sjevernoj Africi i Istri. Stablo je srednje bujno, široke i guste krošnje, a urod prosječan i stalan. Plod je srednje veličine i težine. Otporna je na sušu, niske temperature te na paunovo oko, a osjetljiva na maslinovu muhu. Djelomično je samooplodna sorta.
Ulje: visoke kvalitete, intenzivne tamno zelene boje, usklađenog i harmoničnog okus i mirisa po zelenom plodu masline. Plodovi se mogu koristiti i za zeleno konzerviranje.

Karakteristike

Pendolino

Pendolino je toskanska sorta srednje bujnosti s povijenim, visećim granama. Plodovi su izduženi, srednje težine. Obilno i redovito rodi. Otporna je na niske temperature, ali je osjetljiva na čađavicu. Oprašivač joj je leccino.
Ulje: premda se uzgaja prvenstveno kao oprašivač, daje ulje izvrsnih svojstava i svježeg, voćnog mirisa.

Karakteristike

Frantoio

Sorta iz Toskane i centralne Italije. Stablo je srednje bujno, širokog rasta, otvorenog oblika krošnje. Plod je srednje težine, jajoliko izduženog oblika. Otporna je na niske temperature i uobičajene nametnike, a osjetljiva je na rak masline i paunovo oko. Oprašivači su joj leccino i pendolino.
Ulje: ukoliko se bere kada su plodovi vinsko crvene boje, daje ulje izraženog mirisa, ugodne gorčine i pikantnosti, izvrsne kvalitete.

Karakteristike

Ascolana tenera

Talijanska sorta rasprostranjena u središnjoj Italij, bujnog rasta i guste krošnje. Plod je krupan, jajolik, ponekad blago asimetričan. Otporna je na niske temperature i uobičajene bolesti, a osjetljiva na maslinovu muhu. Oprašivači; pendolino, leccino ili rosciole.
Ulje: je svježeg mirisa, harmonično, ugodno te gorko i pikantno. No najčešće se koristi kao stolna sorta za konzerviranje kada su plodovi na prelazu u žućkastu boju no još uvijek zeleni.

Karakteristike