Penjačice i prekrivači tla

Bugenvilija

Latinski naziv - Bougainvillea

Bugenvilija je listopadna trajna penjačica koja naraste i do 10 m u visinu. Ima drvenaste stabljike s brojnim trnjem.
Listovi su smješteni spiralno, eliptični, veličine i do 10 centimetara tamno zelene boje.Cvjetovi su mali i žuti okruženi velikim ružičastim listovima koji cvatu od travnja do studenog.

Karakteristike

Bršljan

Latinski naziv - Hedera helix

Bršljan je višegodišnja drvenasta zimzelena biljka. Vrlo je zahvalna za uzgoj jer ne traži pretjeranu njegu a vrlo brzo raste. Podnosi niske temperature.Penje se uz drveće, zidove, ograde i druge podloge, za koje se pričvršćuje naknadno razvijenim korijenima koji se razvijaju na osjenčanoj strani stabla. Takvi korijeni ne uzimaju hranu od živog drveta već im ono služi kao oslonac. Pravo je rješenje za prikrivanje starih zidova ili ograda kao i zaklanjanje pogleda. Raste 40-60cm godišnje. Širina mu je cca 12x8m te cvate od rujna do listopada.

Karakteristike

Jasmin

Latinski naziv - Rhinospermum jasminoides

Jasmin je jedna od omiljenih penjačica, zbog cvjetova koji ispuštaju opojan slatkasti miris. Zimski jasmin je penjačica kojoj treba potpora za rast. Lagano se sama omota oko stupa, pergole ili slične potpore. Listovi su sitni i kožasti, tvrdi, vrlo brzo pokriva velike površine, ravne ili pokose. Jasmin se lijepo kombinira i sa drugim biljkama. Cvate u svibnju i lipnju bijelim cvjetovima opojna mirisa.

Karakteristike

Kanadska lozica

Latinski naziv - Parthenocissus tricuspidata / Parthenocissus quinquefolia

Vrlo duga drvenasta stabljika koja naraste i do 30 m dužine, a na izbojcima ima razgranate vitice. Mladi izbojci su tamnosmeđi i prekriveni lanticelama. Pupovi su mali i crvenkasti, a listovi široki 1-20 cm na 3 režnja i nazubljenih rubova. Listovi su tamnozelene boje, a u jesen poprime crvene ili žute nijanse. Cvate od lipnja do srpnja. Cvjetovi su zelenkasti i sitni. Plod je plava bobica promjera oko 10mm, koja sadrži 1 do 2 sjemenke. Odgovara joj duboko i vlažno tlo.

Karakteristike

Tekoma

Latinski naziv - Campsis radicans

Tekoma je listopadna penjačica koja može narasti i do 20 metara visine. Cvjetovi su nalik na trubice, crvene ili narančaste boje, veličine 6-8 cm. Cvate od lipnja do rujna. Odlična je kao ukrasna biljka u dvorištima i parkovima, kao samostalni primjerak ili za ukrašavanje zidova i drugih slobodnih prostora. Plod je dug tobolac koji sadrži brojne plosnate sjemenke.

Karakteristike